Atentie concedii!

CONCEDIILE NU ARD

nici de caldură nici în pandemie!

Chiar dacă, pandemia a dat peste cap planurile multor angajați precum și a multor companii angajatori, vara este considerată perioada concediilor.  Fie gestionezi o companie, ești unul dintre cei  responsabili de evidența angajaților  sau fie ești angajat,  iată ce trebuie să știi despre concedii:

CONCEDIU PLĂTIT

În cadrul tuturor companiilor trebuie să existe Grafic de concedii anuale, care se aprobă la finele fiecărui an calendaristic pentru anul urmator.

 1. Tuturor angajaților li se acordă anual un concediu de odihnă plătit , cu o durată minimă de 28 zile calendaristice, conform art. 113, Codul Muncii al RM.
 2. Concediul se acordă pentru perioada efectiv lucrată de regulă după 6 luni de activitate. 
 3. Angajații sunt obligați o dată în an să-și ia concediu de cel puțin 14 zile calendaristice neîntrerupte, restul perioadei rămase de 14 zile poate fi fracționată sau cumulată cu concediul de anul viitor. 
 4. Angajații pot beneficia de concediu suplimentar plătit în următoarele situații:
 • condiții nocive de muncă + 4 zile,
 • unuia din parinți care au 2 copii și mai mulți cu vîrsta de pînă la 14 ani (sau un copil cu dezabilități) în baza unei cereri scrise + 4 zile
 • salariați din unele ramuri: industrie, transport, construcții – pentru vechime în muncă și munca în schimburi.
 • Donatori de singe – 1 zi urmatoare dupa cea in care sa donat (in baza certificatului eliberat).
 • La nivel de companie pot fi aprobate în Regulamentul Intern și alte opțiuni pentru concediu suplimentar. 

Conform Convenției colective(nivel national) nr.2 din 9 iulie 2004, la prezentarea actelor respective, salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare,  în următoarele cazuri:

– căsătoria salariatului – 3 zile;   
– căsătoria copilului salariatului – 1 zi;
– naşterea ori înfierea copilului – 1 zi;
– decesul părinţilor, soţului (soţiei), copilului – 3 zile;   
– decesul rudelor de gradul II – 1 zi;
– mamelor care au copii în clasele I şi II – 1 zi la începutul anului    şcolar;
– încorporarea în rîndurile Armatei Naţionale a membrului familiei – 1 zi.
 1. Angajații sistemului medical, cadrele didactice beneficiază de concedii prelungite în conformitate cu art. 299 din Codul Muncii.
 2. Angajații prin cumul beneficiază exact de aceleasi condiitii la acordarea concediului anual ca si cei angajați de bază, indiferent de numarul de ore incluse în programul de muncă.

ACHITAREA CONCEDIULUI

 • Indemnizația de concediu se calculează în masură de 100% pentru zilele calendaristice,  iar în calcul se ia salariu mediu pentru ultimile 3 luni activate precedent perioadei concediului.
 • Pentru unele categorii de angajați, cum ar fi  cadrele didactice, indemnizația de concediu se calculează din salariul mediu pentru ultimele 12 luni. 
 • Achitarea indemnizației de concediu se efectuează  înainte de începerea concediului sau odată cu achitarea salariului. 

CONCEDIUL NEFOLOSIT

 • Concediile nefolosite nu ard, ele se cumulează și angajatul poate beneficia la cerere sau în conformitate cu Graficul de concedii aprobat. 
 • Concediile nefolosite nu se compensează cu achitarea acestora, daca angajatul își urmează activitatea în companie.
 • Concediile nefolosite se achită obligatoriu doar la eliberarea din funcție a angajatului, de aceea este important să nu se cumuleze multe concedii nefolosite.
 • Rechemarea din concediu nu lichidează concediul, zilele nefolosite în urma rechemării urmează a fi acordate angajatului ulterior.

CONCEDIU NEPLATIT

 • Conform articolului 120, Codul Muncii al RM, angajații la cerere, pot beneficia de concediu neplatit pînă la 120 zile. 
 • Concediu neplatit nu se include în calculul stagiului pentru calcularea concediului platit.
 • Pentru perioada oferirii cocnediului neplatit mai mult de 1 lună, Contractul individual de munca se suspendă conform art. 77 din Codul Muncii.

IMPORTANT!

Dacă concediul a fost planificat peste hotarele țării, la intoarcere, una din măsurile impuse pentru prevenirea răspîndirii COVID-19: angajații sunt plasați în izolare timp de 14 zile calendaristice. Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis o decizie privind autoizolarea cetățenilor reveniți în țară. În documentul emis pe 31 iulie, se arată că „autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”. Deci  aceste zile nu sunt clasificate ca carantină și nu se achită. Este o atitudine a fiecarui angajator să vină cu soluții  pentru angajații săi  de gen: munca la domicilu sau concediu neplătit în perioada acestei autoizplări. Informează angajații și colegii despre aceste aspecte. 

Dacă știi că angajații tăi și-au planificat concedii care au fost anulate pe motive de pandemie, ajută-i cu o listă de opțiuni, fie o călatorie locală, vizitarea unor locuri de atracție (vinării, crame, cetate, rezervații peisajistice, mănăstiri, etc), fie un camping sau o pensiune de tip agroturism. Poate ai alte idei deja testate și le sugerezi și lor careva idei de vacanță.

Ai grija ca în lipsa unui angajat aflat în concediu să fie organizat procesul de lucru astfel ca cineva să preia responsabilitatile acestuia, iar angajatul să nu fie deranjat  în timpul aflării sale în concediu. 

CONCLUZIE 

Concediul de odihnă anual nu este doar o cerință garantată de legislația în vigoare. Este o necesitate firească a angajaților, oferirea concediilor plătite aduce posibilitatea de revigorare și relaxare de la ritmul de muncă deseori prea solicitant și stresant. Iar nerespectarea și lipsa acestuia cauzează fenomenul de burn-out și demotivează angajații. Concediul oferit la timp și regulat este un semn de grijă și respect față de angajați, iar asta este un must pentru toate companiile, care își doresc angajați buni și fericiți!

VREI SĂ TE AJUTĂM

Daca nu stii cum se  ține  evidența concediilor, cum se elaborează un Grafic de concedii sau cum se aplică legislația în vigoare, noi cei de la prohr.md   vom fi bucuroși să te ajutăm. Dacă mai ai întrebări la tema concediilor, contactează-ne, te ajutăm cu drag.

Să ne auzim de bine și SĂNĂTATE !